ΜΑΡΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ (1765 - 1848)

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, γεννήθηκε στην Τζίμοβα (Αρεόπολη) της Μάνης, πιθανόν το 1765. Ήταν γόνος οικογένειας προκρίτων της περιοχής και από το 1816 ανέλαβε το αξίωμα του μπέη της Μάνης. Η επαναστατική του δράση εγκαινιάστηκε με τη μύησή του στη Φιλική Εταιρεία από τον Κυριακό Καμαρηνό στις 2 Αυγούστου 1818.

Τον Μάρτιο του 1821 κήρυξε την Επανάσταση στην Αρεόπολη και στις 23 Μαρτίου, αμέσως μετά την κατάληψη της Καλαμάτας από τις επαναστατικές δυνάμεις, συγκρότησε τη Μεσσηνιακή Σύγκλητο και υπέγραψε την επαναστατική προκήρυξη με τίτλο «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς». Τον Μάιο του ίδιου έτους συμμετείχε στη Συνέλευση των Καλτεζών, από την οποία εξελέγη μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Τον Δεκέμβριο του 1821 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης συμμετείχε στην Α΄ Εθνοσυνέλευση ως πληρεξούσιος Πελοποννήσου και ένα μήνα αργότερα, τον Ιανουάριο του 1822, εξελέγη αντιπρόεδρος του Α΄ Βουλευτικού, αλλά συμμετείχε μόνο στις πρώτες συνεδριάσεις του Σώματος.

Ένα χρόνο αργότερα έλαβε μέρος στη Β΄ Εθνοσυνέλευση (1823), ενώ στις 26 Απριλίου του ίδιου έτους εξελέγη πρόεδρος του Εκτελεστικού, θέση την οποία διατήρησε έως την αποπομπή του στις 5 Ιανουαρίου 1824. Τον Απρίλιο του 1826 συμμετείχε ως πληρεξούσιος των όπλων της Σπάρτης στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η οποία στις 12 του ίδιου μήνα τον εξέλεξε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Ελλάδος. Ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (1827), ενώ προηγουμένως είχε λάβει μέρος στη Συνέλευση της Αίγινας.

Μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια διορίστηκε πρόβουλος (πρόεδρος) του Τμήματος των Πολεμικών στο Πανελλήνιο και τον Ιούλιο του 1829 συμμετείχε ως πληρεξούσιος Μάνης στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση. Στη συνέχεια η οικογένεια Μαυρομιχάλη αποτέλεσε έναν από τους πιο ισχυρούς πόλους αντιπολίτευσης στον Κυβερνήτη.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης συμμετείχε τον Ιούλιο του 1832 στην Δ΄ κατά συνέχειαν Εθνοσυνέλευση. Μετά την άφιξη του Όθωνα διορίστηκε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και το 1843 συμμετείχε στην Α΄ Εθνική Συνέλευση. Στις 16 Ιουνίου 1844 διορίστηκε από τον Όθωνα μέλος της Γερουσίας, τα μέλη της οποίας τον εξέλεξαν αντιπρόεδρο (26.9.1844), αλλά παραιτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου 1848 και με βασιλικό διάταγμα κηρύχθηκε προς τιμήν του πενθήμερο πένθος.

Πηγή: https://representatives1821.gr

Η Γ' Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων

Η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ' αυτού
και υπάρχει υπέρ αυτού