Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ


Η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας του 1827

Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις και υποχώρηση της "Επιτροπής Συνελεύσεως" και των Πληρεξουσίων της Αίγινας, αποφασίστηκε στις 16 Μαρτίου χάρη στη μεσολάβηση κυρίως του Ρίτσαρντ Τσωρτς, του Χάμιλτον και δευτερευόντως του ναυάρχου λόρδου Κόχραν, σε συνεργασία με τον Πρέσβη της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη Στράτφορντ Κάννιγκ, η μεταφορά της έδρας της Γ' Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα, η οποία βρισκόταν περίπου στο μέσο της διαδρομής Ερμιόνη - Αίγινα, με πρόεδρο τον Γεώργιο Σισίνη, που είχε εκλεγεί στη θέση αυτή από τα 2/3 του Σώματος των Πληρεξουσίων στην Ερμιόνη.


Ο όρκος των Αντιπροσώπων της Γ' Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα

Ορκίζομαι ενώπιον του Υψίστου Θεού, της ιεράς ημών Θρησκείας και της Πατρίδος, μήτε να προβάλω μήτε να ψηφίσω τι εναντίον των συμφερόντων του Έθνους, κινούμενος από ιδιοτέλειαν ή πάθος και να μη αποβλέπω εις πρόσωπον και να μη παραβλέπω το νόμιμον και το δίκαιον.


Το σημαντικότερο γεγονός των Επαναστατικών εκείνων χρόνων, ήταν η Γ΄ Εθνική Συνέλευση του επαναστατημένου έθνους, η γνωστή ως Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, η οποία συνήλθε στις 19 Μαρτίου 1827 στο χωριό Δαμαλάς –δηλαδή στο σημερινό οικισμό της Τροιζήνας– και θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «Ιδρυτική Πράξη» του Νεοελληνικού κράτους.

Πράγματι, στις 19 Μαρτίου 1827, άρχισαν στην Τροιζήνα οι εργασίες της Γ' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων με πρόεδρο το Γεώργιο Σισίνη, γραμματέα τον Νικόλαο Σπηλιάδη, φρούραρχο το Νικήτα Σταματελόπουλο και με τη συμμετοχή 168 Πληρεξουσίων απ’ όλες τις παρατάξεις των αντιπροσώπων των τότε ελεύθερων περιοχών, από τους οποίους οι 10 ήταν ιερωμένοι (στις 26 Μαρτίου προσήλθαν στην Συνέλευση και οι Πληρεξούσιοι από την Αίγινα).

Περί τα τέλη Μαρτίου δημιουργήθηκαν προβλήματα στην Εθνοσυνέλευση, γιατί από την μία πρόβαλε στη μέση το ζήτημα της εκλογής, ως Κυβερνήτη του Ιωάννη Καποδίστρια και από την άλλη γιατί είχε προκύψει σοβαρό ζήτημα στον συμβιβασμό που ζητούσαν οι Έλληνες από τους Οθωμανούς, με θέμα "για το αν θα συμπεριληφθεί η Στερεά Ελλάδα στο Νέο Ελληνικό Κράτος ή όχι".

Τότε ήρθαν ταραχώδεις ημέρες και οι Έλληνες χωρίστηκαν σε Πελοποννήσιους και σε Στερεοελλαδίτες μαζί με τους Νησιώτες. Μόλις ακούστηκε το όνομα του Καποδίστρια, τότε πρώτοι οι Υδραίοι σηκώθηκαν και εγκατέλειψαν το χώρο των συνεδριάσεων. Ωστόσο, χάρη στις ενέργειες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τόσο ο Άγγλος ναύαρχος Χάμιλτον, όσο και οι Κόχραν και Τσωρτς εκφράστηκαν υπέρ της εκλογής του Καποδίστρια και υπέρ της προσάρτησης της Στερεάς Ελλάδας στο Νέο Ελληνικό Κράτος.

Στις 27 Μαρτίου του 1827 έγινε από Πληρεξούσιο πρόταση σε ομήγυρη Πληρεξουσίων, να αναλάβει ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή. Την πρόταση αυτή έφερε στην Συνέλευση με αναφορά του ο Κολοκοτρώνης λίγες μέρες μετά. Έτσι στις 3 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας εξέλεξε με το ΣΤ' ψήφισμα τον Ιωάννη Καποδίστρια, ως πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία.

Την 5η Απριλίου του 1827, με το Θ΄ Ψήφισμα της Γ' Εθνοσυνέλευσης, διορίστηκε τριμελής «Αντικυβερνητική Επιτροπή», δηλαδή προσωρινή Κυβέρνηση του Ελληνικού κράτους, που είχε ως αποστολή την άσκηση της εξουσίας μέχρι την έλευση του Κυβερνήτη. Μέλη αυτής της επιτροπής ήσαν οι Γεώργιος Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Νάκος και Ιωάννης Μαρκής Μιλαήτης.

Στις 9 Απριλίου 1827 υπεβλήθη στην Εκκλησιαστική Επιτροπή που είχε συσταθεί, "Σχέδιο οργάνωσης της Εκκλησίας" που προέβλεπε πενταμελή ή επταμελή Ιερά Σύνοδο, με εισηγητές τους αρχιερείς Κορίνθου Κύριλλος, Ανδρούσης Ιωσήφ, Τριπόλεως Δανιήλ, Βρεσθένης Θεοδώρητος, και Ρέοντο Διονύσιος. Το Σχέδιο αυτό παρ' ότι κρίθηκε χρήσιμο, δεν ψηφίστηκε.

Η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας κατέθεσε προς ψήφιση στους Πληρεξούσιους συνολικά 24 ψηφίσματα, με πρωταρχικό: "Η Ελληνική Επικράτεια σύγκειται από όλας τας Επαρχίας, όσαι έλαβον τα όπλα κατά της Τυραννίας, είναι δε αδιαίρετος και αδιάσπαστος".

Μεταξύ των άλλων, κατά την διάρκεια της Γ' Εθνοσυνέλευσης, η Συνέλευση με άλλο ψήφισμά της αποκατέστησε τα πολιτικά δικαιώματα του Δημήτρη Υψηλάντη, τα οποία είχε καταργήσει η Β' Εθνοσυνέλευση και ανακήρυξε τον Αδαμάντιο Κοραή "ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ".

Με το ΚΒ' ψήφισμα της η Εθνοσυνέλευση καλούσε όλους τους Ορθόδοξους Έλληνες να πάρουν εθνική γη, στα απελευθερωμένα εδάφη χωρίς όμως να προσβάλλουν τα δίκαια των αυτοχθόνων, ενώ ταυτόχρονα ακύρωνε την πώληση των Εθνικών κτημάτων που είχαν πωληθεί τα προηγούμενα χρόνια παρανόμως.

Επίσης με άλλο ψήφισμα η Συνέλευση επέτρεψε τον με όρους εποικισμό της Χώρας, από ορθόδοξους Χριστιανούς, που διέμεναν εκτός του Νέου Ελληνικού Κράτους, προκειμένου να αυξηθεί ο πληθυσμός της Ελλάδος.

Μία ημέρα πριν από τη λήξη των εργασιών της, δηλαδή στις 4 Μαΐου 1827, η Εθνοσυνέλευση με το ΙΗ' ψήφισμά της εξέλεξε ως πρόεδρο της Βουλής τον Νικόλαο Ρενιέρη, όρισε ως έδρα της Κυβέρνησης και της Βουλής το Ναύπλιο και κατήργησε το Ανέκκλητο Εγκληματικό Δικαστήριο του Ναυπλίου.

Επειδή όμως στο Ναύπλιο γινόντουσαν ταραχές, η Αντικυβερνητική επιτροπή εγκαταστάθηκε και διοίκησε από τον Πόρο, από τις 3 Απριλίου μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 1827. Τότε ηρέμησαν τα πνεύματα στο Ναύπλιο και η Αντικυβερνητική Επιτροπή εγκαταστάθηκε εκεί μέχρι που παρέδωσε την εξουσία στον πρώτο Κυβερνήτη την Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια, στις 8 Ιανουαρίου 1828.

Τα χειρόγραφα της Γ' Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, η οποία ψήφισε το Πρώτο Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας και εξέλεξε τον Πρώτο Κυβερμήτη του Ελληνικού κράτους, τον Ιωάννη Καποδίστρια, φυλάσσονται στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, στην Πάτρα.

Η Τροιζήνα όπου πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση το 1827, κηρύχθηκε ιστορικός τόπος και χώρος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 839/28-08-74). (Οι Συνεδριάσεις της Γ' Εθνοσυνέλευσης έγιναν σε μεγάλο κτήμα με λεμονιές και λέγεται ότι την ημερομηνία της Εθνοσυνέλευσης έγραψε σε πλάκα, που βρέθηκε στη σχισμή ενός κορμού δένδρου, κάπου προς το Βίδι, ο Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.)

Η Γ' Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων

Η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ' αυτού
και υπάρχει υπέρ αυτού