Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙ ΚΑΤ΄ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ (19 ΜΑΡΤΙΟΥ - 5 ΜΑΪΟΥ 1827), ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΑ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2022 ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2022, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝΔήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων "Επετειακές Εκδηλώσεις Εορτασμού της Γ' Εθνοσυνέλευσης" (Μέρος 1ο)

Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων "Επετειακές Εκδηλώσεις Εορτασμού της Γ' Εθνοσυνέλευσης" (Μέρος 2ο)Τις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής, για τον εορτασμό της επετείου της "Γ' Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας", παρουσίασε η κα. Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Σημαντικές ιστορικές πτυχές ανέλυσαν ο κ. Αθανάσιος Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος μίλησε για «την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, τις Απαρχές, τους Πρωτολάτες και τις στοχεύσεις της, 195 χρόνια μετά», καθώς και ο κ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος ΔΣ εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας - Ιωάννης Καποδίστριας, που αναφέρθηκε στην «Εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον Απρίλιο του 1827, για τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και τα παρασκήνια».

Παράλληλα, αποδίδοντας την προσήκουσα Τιμή στη συμβολή του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης απήγγειλε απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του.

Στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης όμως δεν υπήρχαν μόνο οι αγωνιστές, οι μάχες, οι θυσίες, η διπλωματία ...

Την ώρα που οι Έλληνες έδιναν το αίµα τους για την ελευθερία, υπήρχαν και οι υπηρέτες της Τέχνης που διαδραμάτισαν έναν κρίσιμο ρόλο, καθώς μέσα από τα έργα τους, ήταν οι «ανταποκριτές», οι «αυτόπτες µάρτυρες», το «µέσο ενημέρωσης»...

Στην Τροιζήνα καλωσορίσαμε έκθεση εικαστικών εμπνευσμένη από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, την οποία επιμελήθηκε η κα. Μαρίνα Γκόντα, Ιστορικός Τέχνης και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, της οποίας η συμβολή στην διοργάνωση των εκδηλώσεων ήταν μείζονος σημασίας.

Οι εικαστικοί που μετείχαν ήταν οι: Αφιώνη Ολίβια, Βασιλάκη Κατερίνα, Γιαννακούλη Ευαγγελία, Ηλιακοπούλου Βασιλική, Κουφουδάκη Μαρκέλλα, Κωνσταντινίδης Χρήστος, Κυριαζή Άννα, Λιακοπούλου Θεοδώρα, Μίχα Ισμήνη, Μπίγαλη Μάτα, Νικολάου Μαρία, Παππά Ιώ, Παπαδοπούλου Λουκιάνα, Παύλου Νίκος, Πολίτη -Tchotchieva Ροξολάνα, Σιώκη Ματίνα, Σταματόγιαννη Έλενα, Τσιβδάρη Άννα, Τσιλιλή Ελένη, Υφαντίδου Μαρία, Χατζόπουλος Δημήτρης.

Σημαντική μορφή τέχνης στην εποχή της επανάστασης, ήταν και ο χορός, κάτι μου ανέλυσε ο κ. Τεντζεράκης Χρήστος, Πρόεδρος του πανελλήνιου φορέα "Αρχείο Ελληνικού Χορού" και Γενικός Γραμματέας της IOV UNESCO Ν. Ευρώπης, ο οποίος μας μίλησε για τον «ελληνικό χορό στο πλαίσιο του Νεοσύστατου Εθνικού Κράτους στον απόηχο της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας».

Οι ομόφωνες Αποφάσεις που ελήφθησαν στην Τροιζήνα, στη διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμιας σημασίας μνεία των πανανθρώπινων αξιών και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και αποτελούν για όλους μας πηγή άντλησης επίκαιρων και διαχρονικών διδαγμάτων.

Με αφορμή τις θεμελιώδεις αυτές αποφάσεις, εμπλουτίστηκε το διεθνές πρότζεκτ #GrowOurHumanity των Τσεχικών Κέντρων, με εμπνευσμένα ρητά προσωπικοτήτων από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, μία έκθεση που παρουσίασε στην Τροιζήνα η κα. Lucie Kuligova Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας.

Ο Σκοπευτικός Σύλλογος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, μέσω μιας ενδεικτικής μουσειακής έκθεσης κειμηλίων του 1821 μας έκαναν γνωστά μερικά από τα είδη που χρησιμοποιούσαν οι Αντιπρόσωποι του Έθνους, οι οποίοι κατάφεραν «να ρίξουν την φιλοτιμίαν τους κάτω, για την αγάπην της πατρίδας».

Η συμμετοχή του κόσμου μας τίμησε ιδιαιτέρως και μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε να προβάλουμε τον τόπο μας με τον σεβασμό που του αρμόζει.

Με την καθιερωμένη Δοξολογία, την Επιμνημόσυνη Δέηση και την Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην Τροιζήνα, ολοκληρώθηκαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, με την υπόσχεση να παραδειγματιστούμε εμείς οι νεότεροι από τους Έλληνες που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τα προσωπικά τους συμφέροντα και τις διχόνοιες και να ενεργήσουν συλλογικά για το γενικό καλό.

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

Η Γ' Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων

Η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ' αυτού
και υπάρχει υπέρ αυτού